Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai buna experienta pentru utilizator. Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. SUNT DE ACORD

Iluminarea potrivita poate face sarcinile de zi cu zi mai usoare

30/04/2022

Uneori, cu cat petrecem mai mult timp acasa, cu atat lista noastra de lucruri de facut creste. Pentru a usura aceasta povara, este important sa aveti un iluminat adecvat.

Ce este iluminatul de lucru?

Este un iluminat menit sa ilumineze in mod corespunzator sarcinile vizuale comune din casa. De obicei, astfel de sarcini vizuale sunt efectuate in zone relativ mici, astfel incat iluminarea sarcinii este mai degraba locala decat raspandita pe o incapere intreaga. Exemple sunt cititul, coaserea, gatitul, ingrijirea, realizarea temelor, spalatul rufelor si puzzle-urile.

De ce este nevoie de iluminare speciala pentru sarcini?

Pentru ca multe sarcini vizuale pot fi dificil de vazut – mai ales daca sunt implicati ochii persoanelor mai in varsta. Iluminarea buna a sarcinii reduce oboseala ochilor. Exista multe corpuri de iluminat si produse concepute special pentru a ilumina zonele de activitate, pentru a facilita vizualizarea clara a detaliilor cu o stralucire minima.

Cum poate fi imbunatatita iluminarea sarcinilor din casa?

Lampile de masa, de podea si aplicele directionale sunt lumini de lucru excelente, care sunt usor de optimizat pentru rezolvarea sarcinilor, prin instalarea unui bec cu o putere mai mare in corpul de iluminat, schimbarea umbrei sau pozitionarea unui corp de iluminat existent pentru a permite mai multa lumina sa cada in zona dorita.

Ce ar trebui sa caut pentru a obtine o lumina de lucru buna?

Cautati atat functionalitatea, cat si aspectul. Corpurile de iluminat de astazi le pot oferi ambele.

Cand va ganditi la un corp de iluminat portabil, luati in considerare aceste caracteristici:

Sursa de lumina – Corpurile de iluminat care utilizeaza surse de lumina LED sunt foarte eficiente si de lunga durata. De asemenea, LED-urile emit mai putina caldura decat becurile cu incandescenta.

Ajustabilitate – Aceasta permite ca lumina sa fie directionata acolo unde este nevoie si ca dimensiunea zonei iluminate sa fie ajustata pentru a acoperi intreaga zona de activitate.

Intensitatea luminoasa – LED-urile vin intr-o gama variata de nuante si culori adesea descrise „cald” (rosu si galben) sau „rece” (albastru). Aspectul de culoare al luminii este masurat in kelvins (K), cunoscut din punct de vedere tehnic sub numele de cromaticitate. Becurile si corpurile de iluminat cu LED au un rating de cromaticitate imprimat pe bec sau cutie care listeaza valoarea cromaticitatii.

Dimmabilitate – Exista doua optiuni pentru atenuarea LED-urilor cu comenzi electronice. Prima optiune este pur si simplu un dimmer care regleaza luminozitatea LED-ului. Al doilea este un controler care regleaza luminozitatea LED-ului si ii schimba culoarea, astfel incat, pe masura ce lumina devine mai slaba, se schimba la un ton mai cald. Acest tip de reglare a luminii este cunoscut sub denumirea de „intunecare calda” si este destinat sa se potriveasca cu caracteristicile de reglare familiare becurilor incandescente. Unele tipuri de corpuri de iluminat au comenzi atat pentru reglarea gradului de intensitate, cat si pentru controlul culorii. Astfel de corpuri ofera flexibilitate maxima de iluminare si sunt o alegere excelenta pentru persoanele cu probleme oculare precum cataracta, deoarece atat intensitatea luminii, cat si culoarea luminii pot afecta vizibilitatea si confortul vizual.

Iluminat inteligent – Anumite tipuri de becuri LED si un numar tot mai mare de corpuri de iluminat sunt „inteligente”. Aceasta inseamna ca se pot conecta cu alte produse inteligente din casa si pot fi programate sa urmeze un program sau sa fie controlate fara fir prin intermediul unui telefon mobil sau a altor tipuri de telecomenzi si sisteme.


Maryon.ro - Dedicat pasiunii tale!