Atentie Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai buna experienta pentru utilizator. Daca veti continua, vom presupune ca sunteti de acord sa primiti cookie-uri de pe acest site. SUNT DE ACORD

Bicicleta cu roti de 29 sau 27.5?

31/03/2022

Alegerea bicicletelor de munte este mai dificila ca niciodata datorita numeroaselor optiuni. Prima nelamurire pe care o vei intalni este daca sa mergi cu roti de 27.5 sau 29 de inci. Exista cativa factori care trebuie luati in considerare atunci cand decideti ce vi se potriveste. Stilul de ciclism, obiectivele de calatorie, terenul si confortul intra in joc atunci cand vrei sa determini ce este mai bine pentru tine.


29 inch

Rotile de 29 de inci exista de multi ani. Datorita eficientei sporite si stabilitatii la viteza, acestea sunt un element de baza in cursele XC de peste un deceniu. In ultimii ani, rotile de 29 inch sau strecurat pe bicicletele de Trail, Enduro si Downhill datorita unui salt urias in realizarea geometriei bicicletelor.

Datorita unui unghi de atac mai mic, rotile de 29 de inci se rotesc cu usurinta peste obstacole si permit ciclistilor sa-si tina echilibrul mai usor. Diametrul mai mare al rotii ofera o zona de contact mai mare cu solul, ceea ce duce la o tractiune mai buna pe toate tipurile de teren.

Rotile de 29er sunt stabile si ofera ciclistului mai multa incredere atunci cand pedaleaza cu viteza. Bicicletele cu roti de 29er se manevreaza mai greu pe trasee foarte inguste. Cu toate acestea, datorita geometriei moderne, aceste dezavantaje sunt mai putin evidente pe bicicletele de trail moderne. 

Ciclistii mai scunzi, cu picioare mai scurte pot avea probleme cu rotile de 29er. De aceea, merita sa luati in considerare rotile mai mici, de 27.5, care se potrivesc mai bine. 


27.5 inch

27.5 a fost inventat ca un usor pas inainte fata de rotile traditionale de 26 de inci din trecut. Rotile de 26 inch erau prea mici, 29er erau prea mari, deci 27.5 erau buclele de aur intre dimensiuni. Acestea ofera o stabilitate mare, pastrand in acelasi timp agilitatea unei roti mai mici de 26 de inchi. Este cea mai versatila dimensiune a rotii si se potriveste majoritatii stilurilor de calatorie, cu exceptia XC, unde doriti eficienta unui 29er. 

Rotile mai mici sunt mai usoare, au un diametru de rotire mai mic si, datorita acestor caracteristici, sunt mai agile. Bicicletele de munte care ruleaza pe roti de 27.5 inch intorc cu usurinta si adora sa ruleze pe piste tehnice. Odata cu schimbarea rapida a directiei, rotile de 27.5 accelereaza rapid si prind viteza in cel mai scurt timp. 

In timp ce scaderea aderentei duce la unele aspecte negative, cum ar fi aruncarea cu usurinta si inaintarea mai lenta pe traseele accidentate, multor ciclisti le place sa sara si sa fie activi in timpul calatoriei. Rotile mai mici sunt mai usor de ridicat atunci cand trebuie sa ridicati o bicicleta; mentinerea bicicletei usoare si saritul peste obstacole este locul unde stralucesc rotile de 27.5 inch. 

Exista totusi cateva dezavantaje la rotile mai mici; au tendinta de trece mai greu peste obstacolele terenurilor accidentate si sunt mai putin stabile la viteza. In timp ce natura jucausa este mult mai grozava la viteze mai mici, bicicletele pot deveni instabile pe terenuri foarte tehnice si necesita mai mult curaj din partea ciclistilor pentru a merge cat mai repede posibil. 

Daca iti doresti roti mai stabile la viteze mari si care sa treaca mai usor peste obstacole, atunci 29er sunt pentru tine


Analogie 29er vs 27.5

Ca bonus, avem o mica analogie care ofera o imagine mai buna a modului in care se comporta fiecare roata. Imagineaza-ti ca stai in varful unui deal pe un drum pietruit. Ai o minge de baschet si o minge de golf. Le iei pe amandoua in maini si le rostogolesti pe drum. Baschetul va lua viteza incet, calatorind drept, fara nicio deviere din cauza denivelarilor de pe drum. Mingea de golf va porni rapid, dar isi va schimba directia in mod spontan si va devia peste tot. Mingea de baschet va ramane 'lipita' de pamant si va mentine contactul in timp ce mingea de golf este aruncata in aer si va sari in jos pe deal. Acest scenariu este o buna reprezentare vizuala a modului in care un 29er (baschet) gestioneaza traseele in comparatie cu un 27.5 (mingea de golf).


Spor la pedalat!